HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku – Hrvati u Bosni i Hercegovini

Hrvati u Bosni i Hercegovini

Hrvati u Bosni i Hercegovini dio su jedinstvenoga hrvatskog narodnog korpusa i najstariji narod u toj zemlji. U BiH Hrvati su konstitutivni narod zajedno s preostala dva naroda, no njihova je konstitutivnost i ravnopravnost s ostalim narodima ozbiljno ugrožena u nefunkcionalnoj državi koja je voljom međunarodne zajednice podijeljena na dva entiteta.

Hrast će odgovorno shvatiti ustavnu odredbu o brizi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, te pružiti odlučan otpor tendencijama da se narušavaju prava Hrvata i na njihovu štetu uspostavljaju nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti kako na razini Federacije BiH, tako i na razini države u cjelini, kao i otpor pokušajima da se Hrvati suspendiranjem ustavnih i zakonitih tijela, te rezultata izbora, pretvore u obespravljenu manjinu.

Hrast će tražiti da se dosljedno poštuje politička volja hrvatskoga naroda, što znači da ćemo podržati i težnju za posebnim hrvatskim entitetom koji će obuhvatiti Hercegovinu, dio srednje Bosne i Bosansku Posavinu.

Smatramo također, da je Republika srpska neodrživa u sadašnjim granicama, kao što smatramo da je ta tvorevina nastala na genocidu nad Hrvatima i Muslimanima nespojiva s etičkim normama civiliziranoga svijeta.

Hrast se zalaže za pravedno i funkcionalno ustavno i teritorijalno rješenje u BiH, kako bi ta zemlja krenula putem razvoja i trajnoga mira, postajući tako poželjnom susjednom državom i partnerom RH u političkom i gospodarskom smislu.