HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku – Hrvatsko iseljeništvo

Hrvatsko iseljeništvo

U zadnjih desetak godina nazočnost hrvatskoga iseljeništva u gospodarskom, kulturnom i političkom životu RH alarmantno je smanjena. Posljedica je to politike koja je odbacila već dobro uspostavljene veze između domovinske i iseljene Hrvatske, te štoviše ignorirala iseljeništvo – drastično smanjenim brojem zastupnika u Hrvatskom saboru i administrativnim blokiranjem ulaganja iseljenika u hrvatsko gospodarstvo. Hrast će potpuno preokrenuti taj trend i širom otvoriti vrata hrvatskome iseljeništvu. Zalagat ćemo se da Hrvati izvan domovine, hrvatski državljani, imaju znatno više zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i da njihovi predstavnici budu i na druge načine uključeni u gospodarski, društveni i kulturni život RH. Također, Hrast će donijeti niz mjera koje će Hrvatima izvan domovine omogućiti lakše i brže ostvarivanje ulaganja u RH. Hrvatsko iseljeništvo ne može i ne smije biti tretirano isto kao i strani ulagači.

Hrvatskoj su potrebna iskustva Hrvata koji odavno žive u zemljama razvijene demokracije, kao i njihove već naraštajima stvarane veze s političkim i gospodarskim čimbenicima u tim zemljama.

Hrast će nastojati da što više Hrvata izvan domovine dobije hrvatsko državljanstvo.

Glede autohtonih hrvatskih manjina, posebno u susjednim zemljama, Hrast će odlučno reagirati i spriječiti sve pokušaje odnarođavanja i nasilja.