HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku – Manjine u RH

Manjine u RH

Hrast će poštovati postojeći ustavni zakon o nacionalnim manjinama u RH. Isto tako, Hrast će djelatno obeshrabriti sve pokušaje da srpska manjina (ili samo jedna njezina stranka) ima veća prava od ostalih, uključujući i zajamčena mjesta u Hrvatskome saboru, što je nedopustivo po sebi, ali i stoga što se pripadnici srpske manjine u velikom broju pojavljuju i na listama lijevo orijentiranih i često projugoslavenskih stranaka, te i na taj način ulaze u hrvatski parlament.

Poradi dugog povijesnog iskustva, te i događaja u bližoj povijesti – pobune velikoga dijela srpske manjine i sudjelovanja u agresiji na Hrvatsku – Hrvati su s pravom posebno osjetljivi na djelovanje predstavnika srpske manjine koje nije u skladu s hrvatskim interesima i s hrvatskom vanjskom i unutarnjom politikom u cjelini. Posve je razvidno da srpski političari u Hrvatskoj i nadalje djeluju u skladu sa srbijanskom politikom, te da se nisu odrekli ideja koje su bile pogubne u bližoj prošlosti. Hrast će isto tako obeshrabriti svako veličanje četništva u Hrvatskoj ili podizanje spomenika na mjestima gdje su izvršeni četnički zločini nad hrvatskim pučanstvom.

Njegovanje kulture, jezika i običaja nacionalnih manjina uvijek će imati snažnu potporu Hrasta, u skladu s hrvatskom tradicijom.