HRAST – pokret za uspješnu Hrvatsku – Poljoprivreda

Poljoprivreda

Stanje hrvatskoga plodnog zemljišta je po razini vrsnoće i čistoće (kemijske neopterećenosti) bolje nego u većini europskih zemalja. Ta prednost omogućuje visokokvalitetnu i zdravu hranu koja može biti konkurentna u svim zemljama EU i svijetu. U području organske poljoprivredne proizvodnje Hrast će podupirati programe koji bi zadržali i motivirali mlade ljude da ostvare egzistenciju u lancu takve proizvodnje. Istodobno, poticajima i olakšanim uvjetima (stanovi, strojevi, ceste, osigurani otkup roba, školstvo, kulturna stjecišta) želimo spriječiti depopulaciju sela, odnosno višim standardom osigurati dobar život mladih u manjim sredinama i na selu.

Zalažemo se za proizvodnju hrane, a ne nekontrolirani uvoz na štetu domaće proizvodnje. Čuvanje autohtonog sjemena domaćih žitarica, voća i povrća preduvjet je za osiguranje nezavisne proizvodnje visokokvalitetne hrane.

U cilju zaštite konkurentnosti Hrvatske kao prepoznatljivoga proizvođača zdrave hrane, zabranit ćemo GMO u svakom segmentu agroproizvodnje. Prodaju i osiguranje proizvodnje riješit ćemo putem burze. Smatramo da osigurani otkup uz zaštitu kvalitete i cijenu, omogućuje poticaj proizvodnje.

Sigurnu i standardiziranu poljoprivrednu proizvodnju, te smanjenje rizika (suše, poplave) osigurat ćemo izgradnjom sustava za navodnjavanje ne samo povrtlarskih površina, nego i ukupnoga agrara – u skladu s rigoroznim mjerama zaštite okoliša i prirodne baštine u cjelini. Posebnu brigu poklanjat ćemo izvorima pitke vode koje ćemo zaštititi zakonom, kao i energetske izvore, poljoprivredno zemljište, otoke, more i vodene tokove.